Cartoful Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Plante medicinale  Fructe&Legume  Soia  Tratamente
Picture Picture Picture Picture
 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii

Cartoful

 Banana
 Marul
 Lamaia
 Pepenele
 Maslinul
 Cartoful
 Ceapa
 Morcovul
 Spanacul
Picture
Picture

Regina Maria Antoaneta, sotia lui Ludovic al XV-lea, obisnuia sa poarte in par flori de cartof. Ea a descoperit frumusetea acestei flori datorita spaniolilor, care au adus cartoful in Europa din Peru, in anul 1536.In anul 1800 americanii descopereau cit de buni sint cartofii prajiti. Au aflat despre asa-numitii "French fries" de la presedintele lor, Thomas Jefferson, care obisnuia sa isi serveasca musafirii de la Casa Alba cu aceasta delicatesa.

Picture
Picture
Picture
Picture

Cartofii sint o importanta sursa de carbohidrati si nu contin grasimi. Nutritionistii considera ca o dieta bazata pe lapte si cartofi asigura aproape toate elementele necesare bunei functionari a organismului. O portie de 150 grame asigura: 45% din necesarul zilnic de vitamina C 21% din potasiul necesar zilnic organismului 3 grame de fibra 100 calorii Cartoful este atit de hranitor incit, in 1995, cercetatorii de la NASA si de la Universitatea din Wisconsin, Madison au creat tehnologia necesara cultivarii cartofului in spatiu pentru calatoriile mai lungi ale astronautilor.

Cum alegi cartofii: cumpara cartofii tari, care nu au coaja aspra, de preferabil curati evita sa cumperi cartofi cu taieturi, cu suprafete zgiriate, cu pete negre sau cu coaja verde alege cartofii cu marime uniforma, mai ales daca ii gatesti umpluti, pentru a fi aspectuosi

Cum se pastreaza: in locuri intunecoase, racoroase, aerisite. nu se pastreaza in frigider. Daca temperatura este prea scazuta, sub 0 grade, cartofii vor avea un gust dulce, datorita transformarii amidonului in zahar. In plus, la gatit, se vor innegri. expunerea prelungita la lumina duce la inverzirea cojii cartofului, dind un gust amar. daca ti-au ramas cartofi curatati si intentionezi sa ii gatesti, nu ii tine la frigider mai mult de doua ore.

Prepararea:E recomandat sa pastrezi cartofii taiati in apa rece inainte de a-i pune la mincare pentru a evita innegrirea, dar nu e bine sa ii tii mai mult de doua ore, pentru ca o parte dintre substantele nutritive vor trece in apa Preferabil, fierbe cartofii in coaja, pentru ca multe dintre substantele nutritive nu se vor pierde. Inainte de a-i fierbe, curata coaja, sub jet de apa, cu o periuta sau un burete. Afla daca au fiert suficient incercind cartoful cu o furculita: daca este moale inseamna ca poti sa stingi focul! Nu arunca zeama in care ai fiert cartofii fara coaja: contine substante nutritive! Poti sa o folosesti la mincare.

Picture
Picture
Picture
Picture
[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture