Cocaina Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Fumatul  Alcoolul  Cafeaua  Drogurile
Picture Picture Picture Picture
 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii
 Marijuana
 Cocaina
 Heroina
 Amfetaminele
Picture

Dependenta de cocaina

Pentru a produce efectele specifice, cocaina poate fi introdusa in corp prin prizare, inghitire sau injectare. Doar cocaina pura se poate fuma.

In afara de America de Sud, unde aceasta se mesteca si este absorbita prin peretii bucali, mucoasa stomacala si intestinala, cocaina este cel mai des folosita sub forma de pudra. Acest praf este rapid absorbit prin toate membranele cum ar fi mucoasa bucala, caile nazale si tractul gastrointestinal.

Praful este forma cea mai des folosita a drogului si pentru ca este astfel mult mai usor de trecut granitele unei tari decat sub forma de frunze. In ideea cresterii profiturilor, cocaina hidroclorida este amestecata cu zahar sau cu alte droguri, expunand astfel consumatorul la efectul altor substante necunoscute si potential periculoase. Cea mai populara forma de utilizare a cocainei este, in zilele noastre, “priza”. In cateva secunde apare o senzatie de amortire in interiorul nasului, care dureaza aproximativ cinci minute. Dupa aceasta se initiaza o stare crescanda de euforie si energizare, apoi un moment culminant ce dureaza zece-douazeci de minute, apoi descreste. In dorinta lor de mentine acest punct culminant, utilizatorii continua sa prizeze drogul cam la fiecare treizeci de minute, pana cand cantitatea de drog disponibila se epuizeaza.

Consumatorii experimentati sau care utilizeaza frecvent cocaina, si-o administreaza intravenos. Senzatia, foarte puternica, se produce intr-un interval de unu, doua minute si se diminueaza dupa aproximativ treizeci de minute; ca si in cazul “prizei”, utilizatorul isi va injecta din nou drogul, in functie de cantitatea disponibila. .

Picture
Picture
Picture
Picture

Cocaina se fumeaza in Peru, Ecuador, Columbia si Bolivia unde se gaseste mult mai usor sub aceasta forma. Efectele produse prin fumatul pastei de cocaina sunt de mai scurta durata si, uneori consumatorii ei fumeaza timp de cateva ore. Din 1985, pasta de coca nu a mai fost importata de Statele Unite pe scara larga, dar deoarece procesarea bruta a pastei este mai ieftina decat producerea clorhidratului de cocaina, situatia se poate schimba.

Cei ce consuma cocaina declara ca folosirea drogului este mult mai importanta decat hrana, sexul, prietenii, familia sau locul de munca. Principala lor problema este cum sa inlature efectele neplacute ale lipsei drogului si numai acest lucru ne-ar putea convinge sa nu il folosim.

Efectele cocainei asupra corpului omenesc

Cocaina are un efect anestezic datorita interferentei sale in transmiterea informatiilor de la o celula nervoasa la alta. Folosita altadata ca anestezic local in chirurgia oculara, s-a descoperit ca afecteaza corneea si are si alte efecte secundare nedorite.

Cocaina este un potential vasoconstrictor, ce ingusteaza (sau contracta) vasele de sange. De asemenea, accelereaza respiratia si mareste temperatura corpului, induce starea de voma. In doze marite pot produce o stare de tremur si convulsii. Aceste efecte de stimulare pot rapid sa conduca la un colaps al sistemului nervos central, care poate duce la randul lui la insuficienta respiratorie si/sau stop cardiac si, intr-un final, la moarte. Dupa expuneri frecvente la efectele cocainei anumite arii ale sistemului limbic (grup de structuri ale creierului legate de emotivitate si motivatie) sunt mult mai sensibile la un tip de convulsii similare epilepsiei.

Cocaina produce o puternica pierdere a apetitului, ceea ce duce la o severa pierdere in greutate si la dezechilibru alimentar. De asemenea, conduce si la aparitia insomniilor.

Efectele cocainei asupra psihicului includ in mod obisnuit paranoia, delirul de persecutie, halucinatiile vizuale, auditive si tactile, cresterea numarului de acte irationale, nervozitatea, neincrederea, depresia si lipsa motivationala.

Datorita solicitarii sporite a inimii din timpul consumului de cocaina, persoanele cu probleme cardiace, cum ar fi hipertensiunea sau cei cu probleme cardiovasculare, sunt mult mai expusi unor traumatisme fatale.

Exista rare cazuri de hemoragii cerebrale (sangerari in interiorul creierului) datorate unei mariri acute a presiunii sangvine.

Daca este administrata intravenos, seringile nesterile pot cauza infectii si boli. Aceste afectiuni pot include hepatita B, otravirea sangelui, inflamarea inimii si a valvelor sale si, bineinteles, S.I.D.A.

Fumatul pastei de cocaina produce grave complicatii: bronsita, tuse persistenta, imagine neclara, disfunctii ale circulatiei pulmonare. Folosirea frecventa si vicioasa a cocainei duce la depresie, anxietate, iritabilitate si la alte boli psihice mentionate anterior.

In ciuda faptului ca este posibil ca folosirea continua a cocainei sa nu reduca efectele neplacute ale renuntarii la drog, dependentilor le este foarte greu sa renunte, atata vreme cat il pot obtine cu usurinta

[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture