Dieta cu carne Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Nutritie  Exercitiu fizic  Apa  Soare  Temperanta  Aer  Odihna  Echilibru spiritual
 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii
Picture

Dezavantajele consumului de carne

 Dieta vegetariana
 Dieta naturista
 Dieta cu carne
 Dintii
Picture

Pana in anii 60 ai secolului trecut cercetatorii incercau sa asigure optimul de calorii din alimentatie. Se recomanda o (supra)saturare a organismului cu proteine. In ultimele decenii insa s-a ajuns la concluzia ca mai importanta este calitatea substantelor asmilate decat cantitatea lor.

Carnea nu a fost niciodata un aliment prea sanatos. In vechime, principala repercusiune datorata consumului carnii asupra sanatatii, era transmiterea

Picture
Picture
Picture

infectiilor si parazitozelor. In prezent, consumul carnii prezinta in plus alte riscuri. Pericolul contaminarii bacteriene sau parazitare a scazut datorita unor experiente mai bune in tehnica igienei, cu toate ca acest pericol este inca prezent. 

Astazi, inconvenientele consumului de carne apar datorita cresterii intensive a animalelor, crestere ce se bazeaza pe factori nocivi: furaje artificiale, hormoni pentru crestere rapida, antibiotice, sedative contra stresului si o larga gama de substante chimice artificiale cu care se cauta diminuarea bolilor de care sufera animalele.

Carnea contine o proportie ridicata de grasimi, cea mai mare parte din acestea fiind formate din acizi grasi saturati. Datorita conditiilor de sedentarism a animalelor care se cresc in exploatarile moderne si unde lipsa de mobilitate este aproape totala, carnea lor, cu toate ca aparent nu contine grasime, aceasta se gaseste din abundenta, sub diverse forme.

Excesul de grasime in dieta carnata si in produsele de origine animala, este responsabil impreuna cu tutunul, stresul si sedentarismul, de cresterea colesterolului in sange. Aceasta substanta se depoziteaza pe peretii arterelor, intarindu-i si ingustandu-le diametrul, fenomen cunoscut sub denumirea de arteroscleroza. Aceasta ingustare a arterelor este cauza principala a infarctului miocardic, a trombozei cerebrale si a lipsei de irigare sanguina in extremitati.

De asemenea, exista dovezi clare ca riscul imbolnavirii de anumite feluri de cancer este direct legat de calitatea grasimilor din dieta. S-a dovedit ca dieta care ofera cel ami scazut risc de imbolnavire de diferite feluri de cancer, cum ar fi cel de colon, prostata, san, stomac, esofag, este cea care care respecta urmatoarele reguli:

- nu contine grasimi totale si saturate;

- este formata in mare parte din alimente de origine vegetala, indeosebi zarzavaturi;

- are un continut scazut sau chiar lipsit de alcool, mezeluri, afumaturi, saraturi si prajeli.

Un substituent foarte eficient al carnii o reprezenta gama de produse pe baza de soia. Ele au avantajul de a fi in intregime vegetale si, in consecinta, de a nu contine colesterol. Proteinele de soia sunt comparabile cu cele de carne in ceea ce priveste valoarea nutritiva, pana acolo incat le pot inlocui complet. Daca v-am convins sa renuntati la carne si sa treceti la o alimentatie bazata pe vegetale (fructe, cereale si zarzavaturi), produsele pe baza de soia va pot usura foarte mult aceasta trecere.

[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture