Fumatul Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Fumatul  Alcoolul  Cafeaua  Drogurile
Picture Picture Picture Picture

Planul de 5 zile impotriva fumatului >>

 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii

Pericolele fumatului

Cum sa ma las de fumat?>>

Pericolele fumatului

Este omniprezenta in viata dependentilor de niocotina si nu numai. Tigara insoteste cu succes cescuta de cafea, petrecerile, starile depresive, nervozitatea sau plictiseala. Dar oare este doar un viciu oarecare sau calea cea mai sigura catre cancerul la plaman?

Despre efectele nicotinei asupra sanatatii se poate vorbi la nesfarsit. Se produc tulburari respiratorii, cancer la plaman, sporeste riscul atacului de cord, se ingalbenesc pielea, dintii, degetele si se imbatraneste prematur.

Cristina Nita, medic primar stomatolog la Cristal Dental Services, atrage atentia asupra acestor efecte, cand vine vorba de primul lucru afectat de tigari, dantura: "In afara aspectului dezagreabil al dintilor fumatorilor, a culorii lor galbene, a modificarii rapide a culorilor obturatiilor si lucrarilor protetice pe baza de rasini, mai putem discuta despre rolul important al tutunului in etiologia cancerului oral. Numeroase studiii au indicat o relatie directa intre fumat si cancerul mucoasei orale, fumatul tigaretelor fiind, se pare, mai nociv decat fumatul trabucului sau al pipei.

Picture

Un studiu recent realizat in SUA a aratat ca barbatii care fumeaza prezinta un risc de circa 30 de ori mai mare decat nefumatorii in ceea ce priveste declansarea tumorilor maligne orale, in timp ce fostii fumatori prezinta un risc de 9 ori mai mare. Exista o relatie bine stabilita intre fumatorii de pipa si incidenta cancerului de buza, desi nu a putut fi inca evaluat cu precizie riscul datorat caldurii produse comparativ cu riscul pe care-l prezinta materialul din care este facuta pipa.

Fumatul cauzeaza numai in SUA 400.000 de decese anual si este de asemenea cauza unor boli precum bronsita cronica, TBC, diferite forme de cancer etc.

Iata care sunt cele mai importante lucruri care trebuie sa le stiti despre riscurile pe care le implica acest viciu:

  • ritmul cardiac este mult mai crescut la cei care fumeaza;
  • fumatorii isi expun corpul actiunii a cca. 4.000 de substante chimice ce se gasesc in tigari, 40 dintre acestea cauzind aparitia cancerului;
  • riscul aparitiei cancerului la plamini este de 22 de ori mai ridicat la barbatii fumatori si de 12 ori la femeile fumatoare decit la nefumatori;
  • posibilitatea unui infarct este de doua ori mai mare la persoanele fumatoare;
  • sanatatea nefumatorilor este si ea pusa in pericol daca inhaleaza fum involuntar.
Picture

Riscul legat de fumat devine mult mai important odata cu cresterea numarului de tigarete si a duratei de expunere la acest factor. Factorul de risc devine egal cu al nefumatorilor dupa circa 10 ani de renuntare la fumat. Valorile sunt ceva mai reduse in cazul femeilor, fara sa se poata preciza care este mecanismul protector. Astfel, femeile fumatoare prezinta un risc de circa 6 ori mai mare comparativ cu nefumatoarele, iar aceasta valoare se reduce la 3 pentru fostele fumatoare. Studiile arata ca circa 92 % din decesele provocate de cancerul oral sau faringian la barbati pot fi atribuite fumatului (procentul fiind de 61% pentru femei).

" Consumul acestui "drog" cu actiune lenta reduce fertilitatea si pune in pericol sarcina. Si gandeste-te cate farduri noi si haine ti-ai putea cumpara cu suma cheltuita pe tigari in ultimile 6 luni... Tigara poate parea un simplu tub de hartie ce contine tutun rafinat, dar in momentul in care o aprinzi se elibereaza 4000 de chimicale prin fumul de tigara.

Ce credeti ca au Nicole Appleton, Kate Winslett si Zoe Ball in comun? Toate au renuntat la fumat din momentul in care au aflet ca sunt insarcinate. Majoritatea persoanelor fumatoare incep acest "ritual" din timpul adolescentei. Doar in Anglia, 450 de copii fumeaza zilnic si majoritatea celor care mor din cauza nicotinei se apuca de fumat in timpul adolescentei

>> Pagina 2: Cum sa ma las de fumat?

[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture