Plante medicinale Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Plante medicinale  Fructe&Legume  Soia  Tratamente
Picture Picture Picture Picture
 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii
Picture

Plante medicinale

Picture

Nu te simti prea bine? Esti deprimata si obosit? Copiii tai au probleme de concentrare? Afla cum poti sa le rezolvi apeland la plantele medicinale.

Pentru relaxare si refacerea tonusului psihic Au fost si vor mai fi momente in care ai senzatia ca nimic nu merge, ca totul se naruie in jurul tau. O simpla raceala te poate extenua fizic si psihic si ai nevoie de ajutor ca sa-ti revii. Iata ce-ti poate fi de ajutor in astfel de situatii:

Ovazul

Este benefic pentru sistemul nervos si ajuta la disparitia senzatiei de ameteala si a durerilor de cap. Totodata, acesta te ajuta sa te destinzi si favorizeaza somnul linistitor. Este un remediu recomandat si copiilor, in special celor care se tem de intuneric. Ovazul ii poate ajuta pe cei mici sa treaca mai usor peste evenimente nefericite, care ii pot marca psihic, cum ar fi, de pilda, divortul parintilor. In astfel de momente, copiii devin sensibili atat fizic, cat si psihic.

* Folosire: In alimentatie - fulgi de ovaz cu lapte sau iaurt, prajituri din ovaz etc.           

Sus

Urzicile

 Sunt bogate in vitamina A, C, fier, magneziu, potasiu, fosfor etc. Daca te simti obosita, ametita si esti palida la fata (semne clasice de anemie) te poti „trata“ cu urzici, deoarece ajuta la cresterea vitalitatii organismului. Urzicile sunt extrem de indicate si pentru eliminarea toxinelor din corp, deoarece au proprietati diuretice, astringente, antialergice. Sunt recomandate in cistite, retentia apei, artrite, eczeme.

* Folosire: Poti sa incerci ceaiul de urzica indulcit cu putina miere, dar si mancare: sub forma de piureuri, supe de urzici (foloseste numai urzici culese primavara). 5 moduri de folosire a plantelor

  • CEAIUL In apa fiarta (250 ml) pune 1-2 lingurite de planta uscata sau 2-3 lingurite de planta proaspata. Acopera cana 10 minute. Indulceste cu miere.
  • TINCTURA se obtine din planta taiata/faramitata, introdusa intr-un recipient de sticla, peste care se toarna apoi alcool/apa si se lasa la macerat 24 de ore.
  • BAIA cu uleiuri volatile din plante: 5 picaturi pentru adulti si 3 pentru copii si batrani. Poti folosi si planta ca atare, intr-un saculet din panza, pus apoi in apa din cada.
  • DECOCTUL se obtine din tulpina, radacinile si semintele plantei, care se fierb la foc mic 10 minute si apoi se strecoara (cantitatile sunt aceleasi de la CEAI).
  • COMPRESELE calmeaza durerile. Imbiba o bucata de panza in ceai sau decoct si tine-o pe zona afectata. Pentru iritatii si arsuri, foloseste musetel sau galbenele.

Sus

Picture

Impotriva stresului si a depresiilor

 Exista plante care ne ajuta sa putem trece mai usor peste situatiile stresante si care ne fac sa privim viata cu optimism si incredere.

Sunatoarea. Este o planta des folosita in tratamentul tulburarilor digestive (ulcer, boli ale ficatului si vezicii biliare). Mai nou, s-a descoperit ca sunatoarea poate atenua sau chiar combate starile de deprimare si revigoreaza sistemul nervos, fiind folosita cu succes si in tratarea oboselii care insoteste de obicei depresiile.

* Folosire: Sub forma de infuzie sau capsule. Ceaiul de sunatoare vindeca incet, dar sigur, efectele fiind vizibile numai dupa o administrare indelungata, sub supravegherea medicului. Masajul cu ulei de sunatoare este benefic in cazul starilor de stres, al loviturilor sau nevralgiilor. Se aplica pe locul afectat si se maseaza usor.

Levantica. Un remediu clasic de calmare si inlaturare a starilor de anxietate (neliniste nelamurita), a insomniilor, a depresiilor si chiar a durerilor musculare. Are efect relaxant asupra corpului si a mintii.

* Folosire: Maseaza usor zona dureroasa cu ulei volatil de levantica sau toarna cateva picaturi in cada plina cu apa. Ars intr-o lampa de aromo-terapie, uleiul de levantica ajuta la crearea unei atmosfere destinse, prielnica unui somn odihnitor. Este un remediu ideal pentru intreaga fami-lie, inclusiv pentru copii. Pentru picioare obosite, incearca o baie de zece minute, cu apa calduta in care ai pus cateva picaturi de ulei de levantica.

Sus

Plante care iti destind nervii

Musetelul. Este indicat pentru calmarea starilor de tensiune generate de stres si pentru inlaturarea starilor de deprimare si de anxietate. Musetelul este cunoscut, in special, drept unul dintre cele mai eficiente calmante. De fapt, sub forma de ceai, infuzie, decoct sau compresa, el are un spectru de actiune foarte larg, de la durerile de dinti si cele gastrice, arsuri si infectii oculare, pana la stoparea caderii parului.                                                      Sus

Sporul casei. Esenta extrasa din florile acestei plante ornamentale (denumita in limbaj stiintific Impatiens) ajuta la imbunatatirea starii de spirit. Mai exact, combate starile de iritare si senzatia de frustrare. Se foloseste sub forma de tinctura (disponibila in farmacii), care se dizolva in apa. Un surplus de energie.

Sus

Rozmarinul. Daca ai fost bolnava si esti in covalescenta, poti folosi rozmarinul. Acesta iti va reda energia si optimismul. Rozmarinul stimuleaza circulatia si sistemul nervos; mareste capacitatea de concentrare si puterea de memorare. Calmeaza durerile digestive in cazul indigestiilor provocate de stres.

* Folosire: Bea zilnic una sau doua cescute de infuzie de rozmarin. Ceaiul e contraindicat hipertensivilor si gravidelor.

Sus

Cimbrul. Este un puternic antiseptic, fiind bun si pentru tratarea starilor depresive (pesimism, retragere in sine, neincredere in propriile forte). Ajuta la invingerea starilor de teama si de apatie. Cimbrul stimuleaza schimburile metabolice, ajuta la eliberarea cailor respiratorii in caz de raceala si stare gripala, fiind si un bun febrifug. Cura cu infuzie de cimbru de 3 ori/zi duce la cresterea poftei de mancare. Vrei sa scapi de dependenta de cafea? Bea dimineata o ceasca cu ceai de cimbru! (Opareste o lingurita cu varf de cimbru cu o cana de apa fiarta, acopera 3 minute, apoi filtreaza.)

* Folosire: Adaugat (uscat sau proaspat) in cada cu apa pentru baie; ceai, indulcit cu putina miere.                   Sus                                                                                

Arnica se foloseste sub forma de comprese cu decoct, cu efecte extraordinare in socurile traumatice (cazaturi, lovituri, profilactic chiar, dupa spitalizare sau in cazul unor accidente mai grave). Ceaiul de arnica este foarte indicat in diaree, greturi sau varsaturi.

Sus

Cicoarea („cafeaua copiilor si a batranilor“) este, deopotriva, un stimulent pentru pofta de mancare si un adjuvant in tulburari hepatice si metabolice. Decoctul de cicoare sub forma de comprese este eficace in tratamentul bolilor de piele (chiar in cazul pielii cu aspect patat).

Sus

Belladona si omagul combat si ele cu succes febra. Belladona este, de asemenea, de mare ajutor in stari de stres si de nervozitate accentuata, iar omagul calmeaza tusea convulsiva, durerile de cap si mialgiile (durerile musculare).

Sus

Pentru o mai buna circulatie sangvina

Paducelul este recomandat in hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, tulburari de circulatie cerebrala. Se beau ceaiuri caldute, de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Vascul este si el un hipotensiv excelent. O cura cu aceasta planta, timp de sase saptamani, va scapa pentru multa vreme de problemele cu cresterea tensiunii. Cura este simpla si usoara. In primele trei saptamani se beau 3 cesti de ceai pe zi, in urmatoarele 2 saptamani cate 2 cesti de ceai pe zi, iar in ultima saptamana, o cana pe zi. Atentie! Vascul nu se fierbe, se pune la macerat, in apa rece, timp de 12 ore, abia apoi, o data filtrat, se incalzeste si se bea.

Sus

Salvia reprezinta un alt „univers farmacopeic“. Ea activeaza circulatia sangvina, are un efect calmant in starile de agitatie si de neliniste pronuntata, combate cu succes senzatia de voma si diareea, reduce nivelul glicemiei si este un bun tonifiant al uterului. Decoctul de salvie este excelent in combaterea caderii parului, baile cu salvie catifeleaza pielea, iar extractul folosit in tratamentul cosmetic are un efect calmant.

Alte „ierburi de leac“

Consumate sub forma de ceai, galbenelele ne scapa de indigestie si de durerile de ficat, avand o puternica actiune antispastica si stimulatoare. Sub forma de comprese, galbenelele au darul de a calma crizele de astm si tusea. Ca uz extern, ele constituie un dezinfectant foarte bun pentru rani usoare, eczeme, ulceratii si degeraturi.

Sus

Leurda este un bun depurator al sangelui, manifestand o eficacitate deosebita in cazul pielii cu tendinte seboreice, in acnee si furuncule. Pe de alta parte, din frunzele de leurda se face o salata foarte buna, cu efect depurativ asupra intregului aparat digestiv.

Radacina de obligena este un stimulent al schimburilor de substante dintre stomac si intestin. Are un efect calmant asupra sistemului nervos central, fiind recomandata in stari de agitatie, neliniste.

Sus

Patlagina este recunoscuta pentru calitatile sale expectorante, fiind un remediu natural excelent in cazul racelilor, bronsitelor acute si cronice, pneumoniilor.

Ledumul este foarte apreciat, inca din antichitate, pentru calitatile sale antiseptice. Si astazi, planta este folosita pentru dezinfectarea plagilor sau pentru intepaturile de insecte (tantari, albine s.a.).

Cozile de cirese au un puternic efect diuretic si depurativ, fiind foarte indicate in racelile cailor urinare.

Sus

[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture