Scapa de grasime Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Sfaturi  Pasi  Retete  Greseli  Calorii
Picture Picture Picture
 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii

Scapa de grasime

 Dieta 900 cal
 Fitoterapie
 Postul
 Scapa de grasime
Picture

Colaceii de grasime de pe abdomen si talie sunt nu numai inestetici, dar si periculosi pentru sanatate. Afla cum poti sa ai un mijlocel tras prin inel fara sa tii diete drastice.

Despre fumat stii deja cat este de nociv si ca poate ucide, dar stiai ca obezitatea e, cel putin, la fel de periculoasa si ca ajunge din urma tutunul in topul cauzelor de deces? Obezitatea a fost catalogata drept "o mare problema de sanatate a vremurilor noastre", iar aceasta

Picture
Picture
Picture
Picture

 afirmatie a fost facuta cu 25 de ani in urma! In ciuda tuturor avertismentelor, greutatea noastra corporala continua sa creasca si cu totii devenim mai grasi pe zi ce trece. La trecerea in noul mileniu, pentru prima data in istoria lumii, numarul persoanelor supraponderale l-a egalat pe cel al subnutritilor: zilnic, aproape 1,2 miliarde de oameni se supraalimenteaza, in timp ce acelasi numar de oameni sufera de foame. Iar obezitatea este la fel de daunatoare ca si malnutritia. Fiecare kilogram in plus creste risculunor afectiuni ce scad calitatea si durata vietii: diabetul zaharat tip II, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia si anumite forme de cancer. Populatia SUA este recunoscuta deja ca fiind cea mai "grasa" din lume, iar Romania o ajunge repede din urma: 68% dintre romani au probleme cu greutatea, 24% sunt obezi, iar 5% au nevoie de terapie de urgenta: sufera de obezitate gradul 3 si prezinta un risc deosebit de sever de boli asociate. In acest ritm, multi dintre noi pot muri inainte de vreme...

Indicele de masa corporala

Daca iti cunosti greutatea si inaltimea, poti afla singura cate kilograme porti in exces. Indicele de masa corporala se calculeaza dupa formula: IMC = greutate (kg) / inaltime (m) x inaltime (m) Daca ai un IMC peste 25, esti supraponderala - ca atare, ar fi bine sa iti revizuiesti alimentatia si sa incepi o activitate fizica. Un IMC mai mare de 30 arata ca suferi de obezitate si ai toate sansele sa mori prematur de una dintre cele mai complicate afectiuni - inclusiv infarct, cancer sau atac cerebral. In cazul unui IMC de peste 40, arati ca si cum urmatoarea inghititura iti poate aduce moartea!

De ce gras(a)?

De ce continuam sa ne ingrasam, in ciuda exploziei de regimuri de slabire si programe de exercitii fizice? In parte, din cauza faptului ca oamenii - mai ales femeile - se "pricep" de minune la stocarea grasimii. Proportional cu greutatea lor, oamenii au mai multe celule grase (adipoase) decat orice alt animal despre care stim ca este foarte gras! (Porcii, de exemplu, au mai putina grasime decat oamenii, raportat la dimensiunea corpului!) Numai aricii si balenele au un procent mai mare de grasime corporala decat noi! Ne ingrasam fiindca, pur si simplu, mancam mai mult decat avem nevoie. Ingerarea alimentelor cu un grad inalt de prelucrare ne determina sa depasim, fara sa ne dam seama, bariera caloriilor in exces. Gustarile, semipreparatele, chips-urile, snacks-urile, bauturile dulci, prajiturile, biscuitii si ciocolata abunda in glucide si grasimi. Excesul de greutate se insinueaza treptat - o lingura de zahar in plus pe zi, timp de 30 de ani, duce la un supliment ponderal de 20 kg! De aceea, persoanele supraponderale se plang ca se ingrasa, desi nu mananca mult... Lucru perfect adevarat. Adesea, ei nu mananca portii mari, insa hrana lor contine mult mai multe calorii decat aceeasi cantitate de alimente naturale - consumate in stare proaspata, cat mai putin prelucrate. Asadar, daca vrei sa ai silueta, sa fii sanatoasa si sa traiesti mult, mananca numai produse naturale.

Stiai ca...

1 ciocolata mica (50 g) are 265 de calorii si echivaleaza cu: - 3 felii de paine integrala, unse cu unt (10 g) - 2 batoane musli cu fructe si miere - 4 banane mari - 6 mere mari - 39 prune - 1 cartof mare, copt, umplut cu ton - 1 castron cu supa de linte, un morcov, o chifla prajita si 10 g de unt

Cum scapi de patru kilograme fara sa tii regim

 Tine un jurnal, timp de trei zile. Scrie in el ce si cum mananci, la ce ore, cu cine. Noteaza-ti obiceiurile tale alimentare si emotiile care le insotesc. Vei reusi mai usor sa scapi de ele daca stii cauza care le-a produs.  Fa mici schimbari. Daca mananci cate un pachet de chips-uri si o ciocolata pe zi, incearca sa prelungesti acest obicei la doua zile - asta inseamna o economie de 82.000 calorii/an, echivalentul unei pierderi de noua kilograme!  Stabileste-ti obiectivul. O pierdere in greutate de numai 1 kg pe saptamana e cat se poate de sanatoasa.  Renunta la unt, branza grasa, paine, ciocolata, biscuiti, iaurturi, supe si grasimi dietetice de tipul margarinei. Aceste produse nu sunt hranitoare si iti stimuleaza apetitul.

Meniul lunii : Combate efectele poluarii

Traim intr-un mediu extrem de poluat, dar organismul nostru are propriul sistem de detoxificare: prin sistemul limfatic, ficat, intestin si piele. Uleiul de masline, patrunjelul, castravetii, ceapa si sucul de mere contin substante care ajuta procesul natural de detoxificare a organismului, in timp ce condimente precum oregano sau rozmarinul stimuleaza sistemul limfatic. MIC DEJUN: Salata de fructe proaspete in suc de mere, cu bucatele de alune sau nuci PRANZ: Pizza cu ceapa rosie, ardei, rosii, oregano si rozmarin GUSTARE: Iaurt cu suc de mere, banane si pudra de ghimbir CINA: Legume inabusite in ulei de masline, cu masline, ghimbir si piper de Cayenne

Cele zece porunci ale nutritionistilor

1 - O abordare gresita a pierderii in greutate iti poate pune viata in pericol. Daca slabitul ar fi un lucru simplu, atunci nu ar mai exista atatea diete si produse menite sa te scape de kilogramele in plus. Cand te hotarasti sa slabesti, nu te inhami la un lucru simplu! De aceea, fa-ti un plan, consulta un medic si urmeaza-i sfaturile.

2 - Infometarea pe termen scurt nu este o solutie. Importante sunt schimbarile pe termen lung privind stilul de viata. Schimbarea obiceiurilor alimentare necesita un angajament ferm din partea ta.

3 - Tine un jurnal zilnic al alimentelor pe care le consumi. Incearca sa stabilesti un numar de calorii care sa corespunda cerintelor tale. Atentie! Dietele de mai putin de 1.200 kcal, pentru femei, si 1.400 kcal, pentru barbati, nu sunt recomandate decat sub stricta supraveghere medicala.

4 - Alimentele trebuie sa fie gustoase, sa iti faca placere sa le mananci.

5 - Consulta Piramida alimentelor (la www.xeniplan.ro). Consuma alimente cat mai variate, din toate cele cinci grupe incluse in Piramida alimentelor. Stabileste care este numarul de portii recomandat zilnic, din fiecare grup de alimente. Verifica marimea portiilor pentru alimentele din fiecare grup.

6 - Daca ti-e foame, mananca! Alege in special fructe, legume si alimente de la baza Piramidei. Opteaza pentru alimente cu un continut mic de sodiu (sare).

7 - Alcoolul "aduce" multe calorii. Daca bei alcool, rezuma-te la cantitati moderate.

8 - Modul in care iti faci cumparaturile e foarte important pentru o alimentatie sanatoasa. Fa-ti o lista de cumparaturi si incearca sa nu te abati de la ea.

9 - Fii activa - activitatea fizica de orice fel duce la arderea caloriilor. 30 de minute de activitate fizica pe zi poate fi impartita in: doua reprize a cate 15 minute sau in trei reprize a cate zece minute. Activitatea fizica nu inseamna neaparat exercitiu fizic; orice forma de miscare este benefica.

10 - Stabileste-ti obiective care pot fi atinse. Asteptarile si dorintele majoritatii persoanelor care vor sa slabeasca nu sunt realiste. Daca iti propui ca intr-o singura luna de zile sa intri in hainele de la 18 ani, exista mari sanse sa nu reusesti si sa te consolezi cu o masa copioasa. Specialistii recomanda o scadere ponderala de maxim un kilogram pe saptamana, pentru a nu-ti fi afectata sanatatea.

[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture