Sfaturi Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Sfaturi  Pasi  Retete  Greseli  Calorii
Picture Picture Picture
 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii

Sa slabim frumos

Este bine cunoscut faptul ca alimentatia detine proncipalul rol atunci cand ne propunem sa pierdem din kilograme, dar trebuie avut in vedere si importanta efortului fizic depus in aceasta perioada, ca un element obligatoriu pentru o reteta de succes.

Din experiente nenumarate s-a constatat ca cea mai eficienta si totodata cea mai sanatoasa este slabirea progresiva, treptata, pe parcursul unei perioade de timp mai indelungate, pe principiul "putin dar sigur". Chiar daca acest lucru nu suna prea tentant si toti am vrea sa slabim peste noapte trebuie sa tinem cont ca mai important decat "Cat slabesc?" este "Cum slabes?".

Picture

Cel mai frecvent efect al dietelor de slabire rapide este punerea la loc a kilogramelor pierdute si chiar in plus, intr-un timp scurt imediat dupa incetarea dietei. De aceea, impunerea unei discipline alimentare riguroase pe termen lung, cu o dieta echilibrata in substante nutritive si o consecventa in respectarea ei dau cele mai bune rezultate in timp. Nu trebuie sa ne aruncam la prima dieta de slabit pe care o intalnim si sa ne asteptam la efectele ei miraculoase, deoarece nu orice fel de dieta se potriveste cu tipul constituional al fiecaruia, iar efectele pot sa nu fie intotdeauna asa cum ne-am astepta.

Pentru ca un regim de slabit sa fie eficient, dat totodata sa nu aduca prejudicii organismului trebuie sa indeplineasca o serie de obiective:

1. Sa reduca numarul total de calorii ingerate zilnic, ceea ce se realizeaza prin scaderea cantitatilor de alimente. Aceasta reducerea acaloriilor nu poate fi prea drastica si trebuie tinut cont de mai multi factori in calcularea caloriilor zilnice: metabolismul bazal al organismului, greutatea corporala, sexul, activitatea fizica depusa pe parcursul intregii zile. Astfel: trebuie avut in vedere faptul ca organismul are nevoie de cantitati minime de energie doar pentru indeplinirea functiilor de baza pentru mentinerea vietii, in conditiile in care nu se face nici un effort - acesta se numeste metabolism bazal.

    Metabolismul bazal corespunde cheltuielilor energetice necesare mentinerii unor activitati fiziologice bazale: respiratie, rim cardiac, functie renala, echilibrul osmotic, activitate cerebrala, temperatura corpului. Astfel, el corespunde unei cheltuieli energetice de 1000kcal/24h/1mp suprafata corporala. Insa, acest metabolism bazal variaza in functie de sex (fiind intotdeauna mai mare la barbati) si in functie de varsta (fiind ma mare la tineri si mai scazut la batrani).

    Greutatea corporala are si ea un rol in calcularea caloriilor zilnice, deoarece o greutate mai mare are nevoie de mai multe calorii, si de aceea, reducerea acestora se va face treptat si in functie de scaderea in greutate. In functie de sex: femeile au nevoie, in general, de mai putina energie decat barbatii la acelasi numar de kilograme (cu cca. 10% mai putin).

Activitati desfaturate

Kcal / ora

In timpul somnului

65

Mers pe jos

250

Gimnastica

350

Tenis

450

Mers pe bicicleta

500

Inot lent

650

Inot rapid

850

Fotbal

850

Atletism

1000

Activitatea depusa in timpul zilei are nevoie de energie in functie de natura, durata si intensitatea ei. Astfel, o persoana cu un regim de viata sedentar, nu va avea nevoie de multe calorii peste necesarul bazal, iar caloriile pe care la ingera in plus se vor transforma in grasime de depozit. Daca, dimpotriva, ingera mai putine calorii, organismul se va vedea obligat sa consume din propriile rezerve.

In concluzie, pentru un calcul exact al cantitatilor de alimente recomandate si care sa tina cont de toti acesti factori, necesita cunostinte aprofundate de nutritie.

    2. Mentinerea unei proportii adecvate intre diferiti factori nutritivi si caloriile lor. Astfel, avem nevoie de o mare varietate de alimente, cele mai sanatoase diete fiind acelea echilibrate, care sa pastreze o anumita proportie intre caloriile provenite din glucide, lipide, proteine.

    3. Reducerea aportului de grasimi pana la un minim recomandabil si in special diminiarea consumului de acizi grasi saturati (ce provin in principal din alimentele de origine animala) si mentinerea unui consum minim de acizi grasi poliinsaturati (ce se gasesc in primul rand in fructele uscate, uleiuri vegetale, peste).

    4. Imbogatirea micului dejun si reducerea cinei chiar pana la suprimarea ei. Acest lucru va fi eficient deoarece caloriile ingerate dimineata vor fi consumate usor de-a lungul zilei, pa cand cele aduse seara se vor acumula sub forma de depozite, in special daca ne culcam imediat dupa cina.

Alimentele care ingrasa cel mai mult

 

Grasimile

in special cele de provenienta animala

Carbohidratii (glucidele) refinati

faina, zahar si produsele preparate din acestea (prajituri etc.)

Bauturi alcoolice si in special berea

alcoolul ofera calorii din belsug, care se transforma in grasimi

Excesul de sare

prin faptul ca sarea retine apa si va creste greutatea corporala.

[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture