Soarele Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Nutritie  Exercitiu fizic  Apa  Soare  Temperanta  Aer  Odihna  Echilibru spiritual
 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii

Soarele si pielea

Soarele este o foarte puternica sursa emitatoare de radiatii. Acestea sunt caracterizate prin lungimea de unda - cu cat este mai lunga, cu atat ele sunt mai putin energice. Pe o scala crescatoare a lungimii de unda se afla radiatiile cosmice, gamma, UVC, UVB, UVA, razele vizibile, infrarosii (IR) si, in sfarsit, undele radio (electromagnetice).

Picture

Influenta radiatiilor solare depinde de sezon, momentul din zi, altitudine, latitudine. Din punct de vedere al reflexiei razelor solare, un procent maxim il detine zapada (85%), urmata fiind, la distanta mare, de nisip (17%), apa (5%) si iarba (3%). Se subintelege ca reflexia acestor raze de soare creste si intensitatea actiunii lor asupra pielii. Din punctul de vedere al penetrarii si al efectelor pe termen scurt si lung, ne vom referi in cele ce urmeaza la radiatiile solare din spectrul ultraviolet, vizibil si infrarosu.

Astfel, UVB sunt blocate de sticla, penetreaza putin, pana in stratul bazal epidermic, provoaca rapid roseata tegumentara, determina bronzarea dupa aproximativ 21 de zile, stimuleaza sinteza si actiunea vitaminei D, iar pe termen

lung are efect carcinogenetic cutanat (epitelioame, melanoame).UVA penetreaza prin sticla, ajung pana in stratul dermic, provoaca oxidare superficiala cu bronzare imediata (inca din prima dupa-amiaza) si hiperkeratinizare. Pe termen lung pot da fotosensibilizare si imbatranire cutanata prematura, cu elastoza.

Radiatiile vizibile (lumina) penetreaza normal, prin sticla, si nu au efecte nocive. Radiatiile infrarosii (IR) au putere mare de penetratie, inclusiv prin sticla, produc incalzire cutanata cu stimularea termoreglarii, prin perspiratie si determina eritem cutanat.

Razele UV pot actiona direct sau indirect asupra organismului. Astfel: UVB actioneaza prin mecanism direct la diverse niveluri:

- pe keratinocite, unde produc inflamatie celulara, cu eritem solar si cancere;

- pe sistemul imun al pielii, producand imunosupresie;

- pe melanocit, provocand in final bronzare.

UVA actioneaza prin mecanism indirect, prin producerea de radicali liberi, la nivelul lipidelor, a proteinelor si chiar al ADN-ului celular, cu alterarea structurii acestora si peroxidare lipidica. In final, ambele pot induce fotosensibilitate, fotoalergie sau fototoxicitate, fotoimbatranire si chiar cancer cutanat.

Exista 6 fototipuri de piele, clasificate dupa culoarea parului, a pielii, dupa predispozitia la insolatie, arsuri, precum si dupa gradul de bronzare, pe scurt dupa reactiile cutanate aparute dupa 30 minute de expunere la soare in timpul verii.

Fototip

Culoarea parului

Culoarea pielii

Predispozitia la insolatie, arsuri

Gradul de bronzare

I

Roscat

Alba

Constanta+++

Nu

II

Blond

Deschisa

Constanta++

Bronzare slaba

III

Saten

Deschisa

Frecventa

Bronzare usoara

IV

Brun

Inchisa

Rara

Bronzare puternica

V

Brun inchis

Inchisa

Foarte rara

Foarte Puternica

VI

Negru

Neagra

Niciodata

Maxima

Din toate considerentele expuse mai sus rezulta clar o singura concluzie - este necesar sa asiguram pielii noastre fotoprotectia de care are nevoie pe perioadele insorite ale anului (din aprilie pana in septembrie) si mai ales la orele de insolatie maxima (11 a.m. - 6 p.m.). Desigur, trebuie protejati mai ales copiii, in special de varste mici, sub 1 an, persoanele cu fototip cutanat I, II si III, cele cu afectiuni ce predispun la fotosensibilizare sau sunt agravate de expunerea la soare (lucitele estivale, lupusul eritematos, urticariile solare etc.).

Picture

Cum este practic imposibil sa stam toata vara sub un ecran de sticla, si am constatat ca nici acesta nu ofera o protectie absoluta contra razelor UV, solutia optima este sa folosim creme si solutii de fotoprotectie impotriva razelor UVA, UVB, IR. Exista mai multe tipuri de substante fotoprotectoare sub forma de solutii, geluri, emulsii si creme - fotocreme minerale (dioxid de titan, oxid de zinc), filtre solare chimice (cinamatii), ecrane - filtre organice

 (Tinosorb M), ecrane - filtre organo-minerale (MPI-sorb). Cel mai ingust spectru de absorbtie a razelor solare il au filtrele chimice, iar cele mai eficiente sunt cele minerale, organice si organo-minerale, ultimele avand cea mai mare acoperire a spectrului UV.

Intensitatea fotoprotectiei data de o substanta de acest fel este cuantificata de un coeficient (factor) de protectie, care este notat pe fiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor). Acesta reprezinta raportul dintre DEM (doza eritematoasa minima) obtinuta prin expunerea la radiatii solare, dupa si inainte de aplicare de topice ecran solar. Deci, cu cat coeficientul SPF are valori mai mari, cu atat fotoprotectia este mai eficienta.

Din acest punct de vedere, substantele fotoprotectoare tip ecran solar au diferite grade de protectie (indexul SPF) si spectru de absorbtie diferit (ingust - pe UVA sau UVB) si larg, pe UVA, UVB si / sau IR. In functie de tipul de piele si de conditiile de expunere, va recomandam sa alegeti factorul de protectie potrivit, in felul urmator:

- fototipurile deschise la culoare (I, II si III), in conditii normale de expunere la soare, in primele zile de expunere vor fololosi creme cu SPF de minim 60, iar dupa mai multe zile de expunere pot ajunge la un SPF de 20. In conditii extreme (mare, munte, zone tropicale) este indicat sa foloseasca SPF minim 60, de preferinta 100;

- fototipurile inchise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, in conditii normale de expunere la soare, creme cu SPF 20. In conditii extreme, si in aceste cazuri sunt indicate substante cu un SPF de minim 60;

- persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii sau adulti, trebuie sa foloseasca creme de fotoprotectie cu SPF minim 50 in primele zile ale unei expuneri normale la soare, la mare sau in conditii climatice extreme, putand apoi trece, dupa mai multe zile de expunere solara, la un indice mai mic, respectiv 25.

Laboratoarele Avene ofera in acest sens o gama foarte variata de produse fotoprotectoare, care sunt diferit alcatuite, in functie de tipul de piele:- pentru pielea intoleranta, atopica, fragilizata, exista gama alba ce contine creme de fotoprotectie SPF 50 si lapte de fotoprotectie - SPF 25;- pentru pielea sensibila exista gama oranj (crema, lapte spray) SPF 60 si 20. In plus, exista o lotiune reparatoare, indicata a se folosi dupa expunerea la soare, in caz de eritem solar sau insolatie, avand un puternic efect hidratant.

Laboratoarele Bioderma prezinta gama Photoderm Mineral (SPF = 20), MAX crema pentru ten uscat, fluid pentru ten gras, colorat pentru discromii (cloasma, vitiligo), lapte, cu SPF - 100. Exista si Photoderm AKN-spray (SPF - 20) pentru piele grasa, cu tendinta acneica si Photoderm RPS - stick de buze pentru prevenirea herpesului labial fotoindus. Laboratoarele Led, tot din Franta, propun gama TRIO S fara hidrochinona, care are SPF 50 si se foloseste inainte si in timpul expunerii la soare. Toate aceste produse, precum si multe altele, sunt indicate a fi aplicate inainte de expunerea la soare, dar, mai ales la mare, aplicatia lor trebuie repetata dupa baie, deoarece apa indeparteaza o mare parte din stratul de crema si astfel scade mult eficacitatea fotoprotectoare a cremei.

In concluzie, sfatul nostru, pentru ca deja afara soarele isi arata din plin razele, protejati-va permanent. Veti evita astfel aparitia pigmentatiilor nedorite de pe fata, a pistruilor, a deshidratarii, uscarii si imbatranirii premature a pielii, a sensibilizarii ei la soare si nu in ultimul rand a dezvoltarii unor cancere cutanate.

Pagina 1 <<

[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture