Nutritie Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Nutritie  Exercitiu fizic  Apa  Soare  Temperanta  Aer  Odihna  Echilibru spiritual
 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii

Ce este piramida alimentatiei ?

Ea reprezinta, intr-o forma grafica accesibila tuturor, cuantificarea celor mai recente descoperiri in materie de nutritie. A fost elaborata de Consiliul de medici nutritionisti al Guvernului S.U.A. pe baza unui studiu costisitor, in cadrul caruia s-a pus in evidenta relatia dintre nutritie si boli degenerative, cum ar fi : diabetul si alte boli metabolice, bolile cardiovasculare, artrozele etc. Fiecare grup de alimente isi are pozitia lui stiintific stabilita in cadrul piramidei. Alimentelor care se afla la baza piramidei le este acordata o arie mai intinsa. Ele trebuie sa reprezinte baza alimentatiei noastre. Alimentele care sunt mai aproape de varful piramidei trebuie consumate in cantitati foarte  reduse.

 Dieta vegetariana
 Dieta naturista
 Dieta cu carne
 Dintii
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

De fapt, exista o relatie de proportionabilitate intre suprafata ariei in care este incadrat un grup de alimente si cantitatea care ni se recomanda.

Locul pe care in ocupa cerealele in cadrul piramidei alimentatiei

Cerealele se afla la baza piramidei. Sa ne amintim ca acestea au constituit baza alimentatiei umane inca din antichitate. O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda ca cea mai mare parte din energie sa provina din cereale, cresterea consumului de cereale constituind un obiectiv important - datorita rolului lor protector impotriva diabetului si a altor boli metabolice, precum

 si impotriva cancerului. Expertii in nutritie recomanda folosirea cerealelor in mod deosebit la micul dejun, sub forma de fulgi, fierte sau incoltite, dar si la masa principala din zi (posibilitati : burgeri, chiftele, galusti, drob, sosuri, garnituri).

In ce consta valoarea nutritiva a cerealelor ?

Valoarea nutritiva a cerealelor este conferita in primul rind de continutul lor bogat in hidrocarburi complexe, (zaharuri complexe, glucide complexe). Dupa cum se stie, organism are nevoie de glucoza ca sursa de energie. Hidrocarbonatele complexe sunt cea mai buna sursa de energie pentru organism. Acestea sunt molecule mari, formate din mai multe molecule mici de glucoza, legate intre ele intr-o structura complexa.

Dezavantajele dulciurilor rafinate Atunci cand folosim hidrocarbonate simple (dizaharide - zaharul si monozaharidele - glucaza), ca, de pilda, cand mincam

Picture

 dulciuri rafinate (bomboane, acadele, coicolata, limonada, dulceata, serbetul etc), glucoza se absoarbe in sange rapid. Cresterea exploziva a nivelului glucozei in sange (glicemie) supune pancreasul si intregul organism la un efort metabolic deosebit, care in timp se soldeaza cu instalarea unor boli ca diabetul si ateroscleroza. Stresat de cresterea brusca a glicemiei, pancreasul elibereaza in sange o cantitate prea mare de insulina . Excesul de insulina atrage dupa sine scaderea brusca a glicemiei (hipoglicemia), dand nastere unor stari de neliniste, foame, care sunt potolite prin consum de dulciuri. Si ciclul continua. Sa nu uitam ca insulina in exces are rol aterogen (intensifica procesele de ateroscleroza).

Avantajele cerealelor Evitati acest dans periculos al glicemiei, inlocuind tot mai mult dulciurile rafinate cu cereale si fructe, sau cel putin folosindu-le in combinatie : dulciuri+cereale. Hidrocarbonatele complexe, cum sunt amidonul din cereale sau cartofi, se descompun treptat in glucoza, trecand in sange mult mai lent. Astfel, se asigura un nivel mai constant al glucozei in sange.

Ce rol au fibrele ? Fibrele nu sunt un balast nefolositor, asa cum s-a considerat mult timp. fibrele scad si mai mult rata de absortie a glucozei din cereale, precum si a glucozei din dulciurile consumate la aceeasi masa. Ovazul are prin excelenta aceasta proprietate, datorita unei fibre tip clei - beta glucanul. De aceea ovazul si fulgii de ovaz sunt produse recomandate in mod deosebit in diabet, prevenind cresterea exploziva a insulinei cu urmarile ei nefaste.

In concluzie, cerealele sunt o sursa de energie pe termen lung, fiind folosite cu succes de alergatorii de cursa lunga in perioada competitiilor. Fibrele din cereale si din alte vegetale reduc absortia colesterolului in sange. Ele inglobeaza parte din colesterolul alimentar, care astfel se elimina prin scaun impreuna cu ele. S-a constatat ca fibra din tarata de grau scade concentratia hormonilor estrogeni la femei, avand un efect protector impotriva cancerului de san. Fibrele previn constipatia, scazand riscul de cancer de colon. The National Cancer Institute din S.U.A. recomanda consumarea a 20-30 grame de fibre din alimente, zilnic.

[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture