Spanacul Picture
Picture Picture
Picture
Picture Picture
 Plante medicinale Fructe&Legume Soia Tratamente
Picture Picture Picture Picture
 Home
 Factori
 Slabire
 Natural
 Vicii

Spanacul

 Banana
 Marul
 Lamaia
 Pepenele
 Maslinul
 Cartoful
 Ceapa
 Morcovul
 Spanacul
Picture

Spanacul - ingredient regal Persanii il numeau "aspanakh". Pina a ajuns in Europa, spanacul a calatorit in India si China. In 1533, cind Caterina de Medici a fost numita regina Frantei, a cerut bucatarilor de la curte ca la fiecare masa sa aiba si spanac, pentru ca ii placea foarte mult. De atunci, mincarurile pe baza de spanac sint numite "Florentine", intrucit Caterina venea din Florenta, Italia. Spanacul contine un numar redus de calorii, dar este o sursa bogata de vitamina A, vitamina C si minerale, magneziu si fier. Nu are grasimi si colesterol si este indicat in regimurile alimentare. 100 de grame spanac inseamna:

Picture
Picture
Picture
Picture
 • Proteine: 3,64 (g)
 • Calciu: 92,73 (mg)
 • Fier: 3,09 (mg)
 • Vitamina C: 50,9 (mg)
 • Energie: 27,28 (cal.)
 • Carbohidrati: 3,64 (g)
 • Fosfor: 50,9 (mg)
 • Potasiu: 470,9 (mg)

Cum il gatesti

Picture
Picture
Picture
Picture

Cumpara spanacul cu frunze ferme, viu colorate. Evita frunzele care au tulpina excesiv de subtire sau foarte groasa, chiar tare. Spanacul este o planta usor perisabila si este recomandat sa il pastrezi in frigider si sa il consumi cit mai repede posibil, dupa ce l-ai cumparat. Se spala din plin cu apa pentru a inlatura nisipul. Se usuca bine, dupa care se pune la frigider. Se poate pastra maxim trei zile, ambalat in pungi de plastic.

La pregatire, spanacul nu trebuie fiert foarte tare, pentru a nu isi pierde vitaminele. Se prepara la temperatura moderata. Dupa spalarea frunzelor, se gateste intr-o cratita care nu este din aluminiu, fara a adauga nimic, in afara de apa. La sfirsit, dupa ce fierbe, se pun sarea, untul, otet sau mustar.

La gust, spanacul se potriveste cu unt, smintina, iaurt, ou, brinza, ulei de masline si sos de soia. De asemena, merge la mincaruri sarate, cum ar fi bacon sau peste afumat. Pentru a-i imbogati aroma, adauga usturoi, piper, suc de lamiie. Frunzele tinere pot fi preparate ca salata, in combinatie cu ciuperci, bacon prajit si sos vinaigrette. Daca te-ai hotarit sa gatesti spanac, iti recomandam una dintre retetele pe care le gasesti pe situl nostru

Picture
[Home] [Factori] [Slabire] [Natural] [Vicii]
Picture